top of page

fókuszolás

A fókuszolás egy nagyon szelíd önismereti és személyiségfejlesztő módszer, ami segít megismerni önmagadat a testi érzeteken keresztül. Nem megváltoztatni akar, hanem segít elfogadni magad. Megtanít figyelni a testi érzeteidre, jobban megismerheted a motivációidat, vágyaidat, segít kiigazodni az akár még meg sem fogalmazott belső érzeteid között.

A fókuszolás során egy olyan eszközhöz jutsz, amivel új látásmódot kapsz, változik a megélésed egy-egy problémával  vagy élethelyzettel kapcsolatban.

A fókuszolás módszerével megérezheted és megtudhatod, hogy mi történik benned, vagy akár felismerheted azt is, hogy egy-egy szituációra miért reagálsz mindig ugyanúgy. A fókusz nyitottá tesz, kedvességgel, empátiával és kíváncsisággal fordulsz önmagad felé. A folyamatok során kialakulhat egy különleges, sokszor elfelejtett kapcsolat: kapcsolat önmagaddal. Érzékenyebbé, de egyben tudatosabbá is válhatsz a saját belső történéseid felismerésében és a világhoz való kapcsolódásban.

Miben segít a fókuszolás?

A fókusz a mindennapi életedet könnyítheti meg, mert hihetővé válik, hogy a problémákat önerőből is képes vagy megoldani. A megélésed változik a helyzettel kapcsolatban, így könnyebben oldod meg az adott elakadást. A befele figyeléssel nőhet az intuíciód, megtanulhatod értelmezni a testi jeleket, érzeteket, a jelenből tudsz majd reagálni a történésekre. Ezeket megtapasztalva elkezdesz bízni magadban, aminek természetes következménye, hogy nő a belső empátiád, majd később pedig megszületik a környezet elfogadása is; a külső-belső elfogadás a kiegyensúlyozott, harmonikus élet alapja.

 

Segíthet:

- szorongásos, stresszes tünetek feloldásában
- pszichoszomatikus tünetek könnyítésében
- a hétköznapi problémák önerőből való megoldásában
- önértékelési problémákban

- önismeretben

- döntési helyzetekben

- az „itt és mostban” lenni, megélni a pillanatot, így visszakerülhetsz a saját életedbe

Min alapszik a módszer?
Gendlin (osztrák származású pszichoterapeuta) szerint létezik egy „testi bölcsesség”, amire ha megtanulunk figyelni, akkor segít eligazodni saját belső világunkban és tudatossá, magabiztosabbá tesz minket.
Minden tapasztalás, történés nyomott hagy a testünkben. Ezek az elraktározott testi érzetek öntudatlanul azonnal feltörnek, amikor találkozunk egy adott problémával. Ezt tanulhatod meg észrevenni, értelmezni és feloldani egy-egy fókusz folyamat során. A magyar nyelv ebben nagy segítségünkre van, mivel gazdag és kifejező, gyakran mondunk hasonlókat: „ne is emlegesd, összeszorul tőle a gyomrom…”, „ha csak rágondolok, megfájdul a fejem…”, „gombóc van a torkomban..." - hát ezzel foglalkozik a fókusz...

Hogyan működik a fókuszolás?
A fókuszolás során egy ellazultabb állapotban kapcsolatba lépsz a testi érzeteiddel és érzéseiddel. Csak megvizsgálod, és nem minősíted őket. Ezzel a megengedő attitűddel már megszülethet az ellazulás, nyugalom is. A folyamatban továbbhaladva, a figyelmeddel oldod föl az aktuális elakadásaidat. Más szemszögből nézel rá az addigi problémáidra és egy zsigeri testi érzet megjelenésével akár azonnali megkönnyebbülés is jelentkezhet.

 

Egyéni beszélgetéseink során ​a fókuszolás beépül a terápiás munkába, a saját élethelyzeteden dolgozva megtanulhatod a módszert. 

Egy 20 órás tréning alatt a fókuszolás módszere megismerhető, elsajátítható és utána kis gyakorlással egyénileg alkalmazható otthon. A feladatok és gyakorlatok következményeként az aktuális problémáidban is nagy előrelépést tapasztalhatsz meg a fókuszolás orientált csoport során.

Fókuszolás orientált önismereti csoportok hamarosan újraindulnak! Ha érdekel, írj egy e-mailt nekem, és te leszel az első, aki az új időpontról értesül.

Csoport tagok mondták:

"Most 20 perc alatt megoldottam, amin már hónapok óta kattogok..."

"Új világ nyílt ki most..."

"Még nincsenek szavaim rá, de valami nagyon történik bennem..."

"Megerősödtem ez alatt a három nap alatt..."

"Hétfőn az irodában többen megkérdezték, hogy mi történt velem, annyira jól nézek ki"


Kérdéseiddel, részvételi szándékoddal fordulj hozzám bizalommal!

bottom of page